Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CET/1.0/no DST' instead in /home/awart/public_html/backend/db_connect.php on line 964
AWart Zespół Projektowy » Realizacje » Obiekty użyteczności publicznej » Liceum Ogólnokształcące

« powrót

Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – termomodernizacja

Liceum o ponad 70-letniej tradycji mieści się w budynku oddanym do eksploatacji w 1953 roku, przy ul. Staszica w Stalowej Woli. Jest to okazały gmach utrzymany w stylu socrealizmu, objęty ochroną konserwatora zabytków. Upływ lat sprawił że w budynku rozszczelniły się okna, na elewacji pojawiły się wyraźne zabrudzenia i ubytki tynku, a mało fachowe usprawnienia, takie jak blaszane daszki czy dospawane niepasujące okratowania okien, negatywnie wpłynęły na estetykę obiektu.

W 2009 roku opracowaliśmy projekt docieplenia budynku styropianem i nowej kolorystyki elewacji dla poprawy parametrów technicznych i walorów estetycznych szkoły. Wszystkie stare okna zostały wymienione na nowe przy zachowaniu oryginalnych podziałów na kwatery. Nie mogło być mowy o zubożeniu detali budynku – wszelkie wnęki, pilastry i ozdobne gzymsy zostały wiernie odtworzone, tak aby budynek nie zatracił pierwotnego charakteru i nie stał się bezdusznym klockiem.

Kolorystyka została utrzymana w odcieniach kremu i szarości; poprawie uległa jakość materiałów – parter od strony frontowej oraz cokoły wokół budynku pokryła wytrzymała masa tynkarska z kamienia naturalnego i akrylu. Niezbędne zadaszenia zostały wykonane w postaci lekkich daszków szklanych wiszących na metalowych mocowaniach. Tak zadaszony został m.in. parking rowerowy rozciągnięty na całej długości jednej z sal gimnastycznych. Ponadto ujednolicono wygląd krat okiennych i balustrad, a nocą frontową elewację efektownie oświetlają specjalne lampy.

Inwestor: Powiat Stalowowolski

Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – zdjęcie sprzed termomodernizacji
Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – zdjęcie po termomodernizacji
Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – zdjęcie sprzed termomodernizacji
Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – parking rowerowy
Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – zdjęcie po termomodernizacji
Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej – zdjęcie po termomodernizacji