« powrót

Przebudowa domu jednorodzinnego

Właściciel zbudowanego kilkanaście lat temu w Sędziszowie Małopolskim domu jednorodzinnego o charakterystycznej bryle, określanej niekiedy mianem "kostki polskiej", postanowił powiększyć budynek o garaż i przy tej okazji odświeżyć jego wygląd. Na życzenie inwestora przygotowaliśmy dwie wersje koncepcji: pierwsza zakładała unowocześnienie obiektu i nadanie mu minimalistycznego charakteru poprzez zastosowanie monochromatycznych kolorów tynków, druga, o nieco szerszym zakresie, stanowiła nawiązanie do willi w stylu toskańskim. Ostatecznie projekt wykonaliśmy na bazie tej drugiej koncepcji.

Dobudowany garaż został przykryty tzw. dachem odwróconym, dzięki czemu możliwe stało się urządzenie na nim małego ogródka, który można podziwiać z balkonu, zaś istniejący budynek zyskał całkowicie nową konstrukcję dachu – dach czterospadowy. Zmienił się też wiatrołap zyskując drewnianą konstrukcję, po której pną się rośliny osłaniające główne wejście od strony granicy działki, co domownikom i gościom daje więcej prywatności. Nad pozostałymi wejściami zawisły lekkie, szklane daszki.

Nasze biuro opracowało dla tak zmienionego budynku nową, nowoczesną elewację utrzymaną w bieli i delikatnej szarości ze wstawkami imitującymi drewno. Przy tej okazji zadbaliśmy o docieplenie ścian zewnętrznych.

Inwestor prywatny.

Zdjęcie domu jednorodzinnego tzw. kostki polskiej przed przebudową.
Wizualizacja przebudowy domu jednorodzinnego w stylu toskańskim.
Wizualizacja przebudowy domu jednorodzinnego z garażem krytym zielonym dachem.