« powrót

Adaptacja sądu na muzeum

  • Powierzchnia zabudowy: 587,92 m² + 288,26 m²
  • Powierzchnia użytkowa: 909,23 m² + 213,15 m²
  • Kubatura: 8377,86 m³ + 1643,08 m³

Budynek sądu w Rozwadowie powstał na początku XX w. i funkcjonował aż do przeniesienia tej instytucji do nowo zbudowanej siedziby w centrum Stalowej Woli. Opuszczony zabytkowy gmach, utrzymany eklektycznym stylu z bogatym detalem i interesującą konstrukcją dachu, został przekazany funkcjonującemu niedaleko Muzeum Regionalnemu wraz z mniejszym i skromniejszym budynkiem gospodarczym. Biorąc udział w przetargu, nasze biuro wykonało wstępną koncepcję adaptacji obu budynków na cele muzealne.

Koncepcja nowego muzeum obejmowała przede wszystkim układ funkcjonalny z uwzględnieniem pomieszczeń przeznaczonych dla gości: sal wystawowych, sklepu, szatni i recepcji oraz muzealnego zaplecza: magazynów, archiwum regionalnego, miejsc do przygotowywania eksponatów, pomieszczeń technicznych itp. Budynek główny z pomocniczym zostały połączone łącznikiem, który ułatwił korzystanie z całego kompleksu przede wszystkim osobom niepełnosprawnym, jako że zlokalizowaliśmy w nim obszerny hol z głównym wejściem pozbawionym barier architektonicznych, sąsiadujący z punktem informacyjnym. Cały łącznik został zaprojektowany jako nowoczesna, minimalistyczna bryła odcinająca się od zabytkowych obiektów, wykonana z bezpiecznego szkła i naturalnego kamienia. W zabytkowym budynku zaproponowaliśmy wystrój wnętrza nawiązujący do historii miejsca wraz z rekonstrukcją oryginalnych detali, jakie częściowo zachowały się w starym korytarzu. Projekt przewidział również przywrócenie dawnego blasku elewacji, oczywiście bez przykrywania jej warstwą docieplenia, wymianę pokrycia dachu z zachowaniem jego formy, iluminację i częściową likwidację ogrodzenia od strony najważniejszych ulic. Budynek pomocniczy otrzymał nową konstrukcję dachu i kolorystykę dopasowaną do głównego gmachu.

Inne spośród proponowanych przez nas zmian dotyczą zagospodarowania otoczenia muzeum z wyznaczeniem nowych ciągów komunikacyjnych, miejsc parkingowych, a także kompleksową aranżacją dziedzińca dla ekspozycji plenerowej i niewielkiej kawiarni. Zaproponowaliśmy małą architekturę wykonaną z betonu architektonicznego, drewna i piaskowca, a także zieleń w postaci m.in. formowanych żywopłotów z bukszpanu. Koncepcja nie doczekała się kontynuacji w postaci projektu.

Inwestor: Muzeum Regionalne w Stalowej Woli

Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - zdjęcie zabytkowego budynku sądu
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja zabytkowego budynku głównego
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - zdjęcie budynku pomocniczego
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja budynków
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja łącznika z głównym wejściem
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja holu głównego
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja ogrodu na dziedzińcu
Wstępna koncepcja adaptacji budynku sądu w Rozwadowie na muzeum regionalne - wizualizacja budynków