« powrót

Narutowicza 1 – termomodernizacja

Budynek poddany termomodernizacji powstał w ramach Kolonii Urzędniczej – budowanej jako jedna z inwestycji Centralnego Okręgu Przemysłowego. Reprezentuje on obowiązujący wówczas funkcjonalizm z elementami art déco. Parter przeznaczony pod lokale usługowe posiada bogaty detal w postaci płytek i kształtek klinkierowych. Obiekt jest prawnie chroniony w ramach strefy ochrony konserwatorskiej.

W projekcie zadbaliśmy o zachowanie wyjątkowego charakteru budynku przez odtworzenie detalu, w tym dokładne odwzorowanie elementów klinkierowych przygotowanych na indywidualne zamówienie w tej samej technologii, którą stosowano w latach 30-tych XX wieku. Projekt uwzględnił też tynk z kryształkami miki, odtworzenie wysięgu gzymsu, pierwotnej formy zadaszenia witryn sklepów oraz oryginalnej artykulacji filarków międzyokiennych i odnowienie podestu wejściowego. Co ważne, również budynki o numerach 2 i 4 zostały docieplone wg naszych dokumentacji, dzięki czemu ład przestrzenny okolicy został utrzymany.

Inwestor: Wspólnota Mieszkaniowa Nieruchomości

Renowacja zabytkowego bloku w Stalowej Woli - zdjęcie przed dociepleniem.
Wizualizacja zabytkowego bloku w Stalowej Woli - elewacja frontowa.
Wizualizacja zabytkowego bloku w Stalowej Woli - widok od ul. Narutowicza.
Wizualizacja zabytkowego bloku w Stalowej Woli - elewacja ogrodowa.